Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Exista o legatura intre apneea in somn si pierderile de memorie?

Remedii sforait - tratament sforait

Pierderile de memorie reprezinta unul dintre simptomele comune ale sindromului de apnee in somn, dar terapia CPAP poate combate astfel de forme de declin cognitiv. In Marea Britanie spre exemplu, apneea in somn afecteaza 1,5 milioane de persoane, in timp ce in toata lumea acest sindrom se manifesta la peste 936 de milioane de oameni.

Apneea in somn iti afecteaza in mod negativ creierul. Studiile arata ca terapia CPAP poate ajuta la rezolvarea acestor probleme. Multi oameni nu realizeaza ce efect puternic de regenerare are somnul asupra creierului!!!

In timpul somnului profund, creierul nostru sorteaza toate informatiile (amintiri) colectate pe parcursul zilei. In aceasta etapa de somn profund, apneea iti afecteaza memoria. Acest articol trateaza legatura dintre sindromul de apnee in somn si pierderile de memorie.

Ce este apneea in somn?

Apneea obstructiva in somn (OSA) este o tulburare de somn in care caile respiratorii se inchid in timpul somnului. Cand se intampla acest lucru, practic incetati sa mai respirati; aceste pauze de respiratie in somn pot aparea de pana la 400 de ori pe noapte. O persoana care se confrunta cu acest lucru nu va ajunge niciodata la somnul profund si de calitate de care are nevoie si se va trezi epuizata.

Simptomele apneei in somn sunt:

  • Sufocare in timpul somnului
  • Sforait intermitent zgomotos
  • Iesit des la toaleta noaptea
  • Transpiratii nocturne.

Cele mai importante consecinte ale apneei in somn sunt:

  • Concentrare slaba diurna
  • Somnolenta in timpul zilei
  • Dureri de cap matinale
  • Pierderi de memorie
  • Aparitia Hipertensiunii arteriale HTA
  • Probleme de potenta.

De asemenea, atunci cand sindromul de apnee in somn este lasat netratat, riscati sa dezvoltati diabet de tip 2, boli de inima sau fibrilatie atriala.

Studiile arata totodata ca apneea in somn poate afecta memoria. Acestea au demonstrat totodata existenta unei legaturi intre sindromul de apnee in somn si Alzheimer.

Cum provoaca apneea in somn probleme de memorie?

Cand apneea in somn nu este tratata, apar pauze de respiratie, iar somnul profund este perturbat sau impiedicat. Cand somnul profund este intrerupt, memoria este afectata. Aceste pauze de respiratie si reduceri ale fluxului de aer impiedica oxigenul sa ajunga la creier. Creierul tau reactioneaza la scaderea oxigenului trezindu-te pentru moment. Sufocarea in timpul somnului este de fapt interventia creierului care te trezeste.

Lipsa de oxigen scade concentrarea, memoria si performantele creierului. Cercetatorii au descoperit in 42 de studii care investigheaza legatura dintre performanta memoriei si apneea obstructiva a somnului ca persoanele cu acest sindrom netratat au fost afectate semnificativ in comparatie cu cele care s-au tratat de aceasta afectiune.

Din cauza memoriei slabe si a fenomenului de „creier confuz”, multi oameni cu apnee in somn netratata sufera de depresie si anxietate. Din pacate, 85% dintre persoanele cu sindromul de apnee in somn nu sunt diagnosticate.

 

Apneea in somn poate duce la dementa si Alzheimer

Somnul nesatisfacator din cauza tulburarilor care apar in timpul noptii poate provoca declin cognitiv si creste sansele de a dezvolta boala Alzheimer. Cercetarile arata ca:

  • Persoanele cu tulburari de somn au cu 26% mai multe sanse de a dezvolta tulburari cognitive decat cele fara aceste probleme.
  • Persoanele cu tulburari de somn au un risc cu 1,55 mai mare de a face Alzheimer si de a se confrunta cu declin cognitiv.
  • Un studiu a constatat ca cei care au parte de mai putin somn REM au un risc crescut de a dezvolta Alzheimer.

Se estimeaza ca aproximativ 40% din cazurile de dementa sunt determinate de factori de risc potential modificabili, inclusiv apnee in somn netratata.

 

inchiriere masca CPAP tratament apnee in somn

Cum tratam apneea in somn?

Din fericire, exista tratamente pentru apneea obstructiva in somn care pot preveni declinul cognitiv. S-ar putea sa va intrebati cum sa tratati apneea in somn pentru a preveni alte afectiuni. Iata cateva schimbari ale stilului de viata pe care le-ati putea adopta pentru inceput.

  • Renuntarea la fumat
  • Limitarea consumului de alcool inainte de somn
  • Scaderea in greutate
  • Reducerea stresului
  • Evitarea alimentelor care iti afecteaza somnul.

 

Terapia CPAP – standardul de aur pentru tratamentul apneei

Modificarea stilului de viata nu este intotdeauna suficienta, din pacate si nu elimina simptomele asociate apneei in somn. Cu toate acestea, exista optiuni de tratament care previn pauzele de respiratie in timpul somnului si care ajuta memoria, precum:

  • terapia CPAP: un aparat CPAP este cel mai eficient si comun tratament pentru sindromul de apnee in somn; aparatul deschide caile respiratorii furnizand aer prin intermediul unui tub si al unei masti CPAP;   
  • Dispozitive de avansare mandibulara: aceste aparate orale va deschid caile respiratorii pentru a preveni pauzele de respiratie; 
  • Terapie pozitionala: un dispozitiv mic care se monteaza pe frunte si care vibreaza atunci cand va intoarceti pe spate pentru a va incuraja sa dormiti pe o parte pentru a preveni apneea; la fel de eficienta este o minge de tenis cusuta pe spatele pijamalei, care va stimuleaza sa dormiti pe o parte.

Recomandarea terapiei se face de catre medicul specialist si tine cont de severitatea sindromului de apnee in somn.

 

remedii apnee - tratament cu masca CPAP

Importanta somnului pentru starea fizica si psihica

Nu putem sublinia suficient cat de important este somnul pentru starea fizica si nivelul de sanatate al unei persoane!!! Acest lucru nu se limiteaza doar la sanatatea fizica, ci si la impactul asupra bunastarii mentale.

Cercetarile sugereaza ca un adult ar trebui sa doarma in medie intre 7-9 ore in fiecare noapte. Daca se intampla acest lucru, se poate astepta la o crestere a nivelului lui de energie, la beneficii pentru inima si greutatea sa si la o imbunatatire a memoriei, a dispozitiei si a capacitatii mentale.

Potrivit cercetatorilor, oamenii isi aminteau mai bine chipuri si nume noi cand beneficiau de opt ore de somn de calitate. De aceea este atat de importanta identificarea si tratarea tulburarilor de somn, cum este apneea obstructiva de somn.

Daca recunosti cel putin unul dintre simptomele enumerate in articol, ia legatura cu un medic pneumolog cu competente in somnologie sau contacteaza-ne pentru a afla care sunt pasii necesari pentru diagnosticare si tratare.

Daca doriti mai multe informatii sau consiliere, va asteptam sa ne contactati: https://gymed.ro/contact/.

1 Comment

  • badin
    Posted ianuarie 28, 2023 at 7:20 pm

    Sunt mai mult decat fericit sa descopar acest site. Vreau sa va multumesc pentru aceasta lectura minunata!! Cu siguranta mi-a placut fiecare parte din ea si te-am salvat ca preferat pentru a ma uita la lucruri noi pe blogul tau.|

Leave a comment