Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce este spirometria?

spirometrie cu filtru antibacterian

Spirometria examineaza cat de bine respiri si ajuta la diagnosticarea diferitelor boli de plamani. Investigatia nu este dureroasa, nu este invaziva si de obicei dureaza mai putin de 10 minute.

Este necesar sa sufli foarte puternic intr-un mic dispozitiv, numit spirometru, care masoara cat aer poti sufla din plamani si cat de repede poti face acest lucru.

Cand e nevoie de o astfel de examinare?

In urmatoarele situatii se recomanda efectuarea spirometriei:

  • Ai varsta peste 40 de ani sau ai fost / esti fumator;
  • Tusesti mult;
  • Respiri greu cand mergi putin mai repede;
  • Esti ingrijorat de sanatatea plamanilor tai;
  • Esti deja sub tratament pentru o boala de plamani.

Ce se intampla in timpul examinarii?

Asistenta medicala sau doctorul iti vor arata cum sa sufli in spirometru inainte de a incepe investigatia. Este important sa sufli cat de tare poti in timpul testului. In caz contrar, rezultatul nu va fi corect.

Cand tii spirometrul, ar trebui:

  • Sa respiri cat de profund poti si sa iti fixezi buzele strans in piesa bucala;
  • Sa faci tot posibilul sa sufli aerul cat de repede poti;
  • Sa continui sa sufli pana cand plamanii s-au golit si doctorul sau asistenta va spun sa va opriti; de obicei, dupa cel putin 6 secunde.

 

Ce consumabile sunt necesare pentru o testare sigura?

Pentru efectuarea spirometriei in deplina siguranta este necesara utilizarea unor consumabile de unica folosinta, ambalate individual, cum ar fi:

  • Piese bucale din carton
  • Filtre antivirale si antibacteriene

 

Filtrele antibacteriene – cele mai sigure consumabile de spirometrie

Filtrul antibacterian si antiviral pentru spirometru ofera protectie maxima pacientului la explorarea functionala pulmonara. Acesta previne contaminarea incrucisata (transmiterea unui agent patogen de la un pacient la altul prin intermediul spirometrului, dispozitivul de explorare a functiei pulmonare). In aceasta perioada de raspandire a COVID-19 si a altor viroze este imperios necesara utilizarea unui filtru antibacterian si antiviral pentru efectuarea spirometriei.

Specialistii din laboratoarele de explorari functionale, medicii de familie si clinicile care efectueaza astfel de testari gasesc in magazinul nostru online o varietate de filtre folosite pentru diferite tipuri de spirometre, alaturi de alte consumabile pentru spirometrie.

filtru antiviral si antibacterian spirometru Jaeger, Vitalograph, MIR, Cosmed

Vei gasi aici filtre antibacteriene si antivirale pentru spirometru, cu protectie maxima – element de filtrare 3M si cu piesa de gura anatomica incorporata: filtru antibacterian si antiviral spirometrie pentru spirometru Jaeger/ Flowscreen, Vitalograph / MIR Spirolab, Cosmed etc.

 

Cum va arata rezultatul?

Spirometrul va genera un grafic reprezentand curba flux-volum si sunt evidentiati toti parametri masurati ai respiratiei. Daca plamanii tai sunt sanatosi, vei sufla mai mult aer in prima secunda a testului, graficul avand o anumita forma. Daca sunt anumite probleme pulmonare, acest grafic se abate de la forma de referinta pentru o respiratie normala.

rezultat spirometrie

Ce semnifica rezultatul?

Medicul va utiliza aceste rezultate pentru a stabili cat de bine functioneaza plamanii tai. Daca cantitatea de aer pe care o sufli in prima secunda este mica, s-ar putea sa ai obstructie a cailor aeriene, posibil din cauza astm-ului sau a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC).

Se poate determina de asemenea daca ai o boala pulmonara restrictiva, caracterizata prin scaderea capacitatii pulmonare, adica ai un volum respirator mai scazut.

Daca urmezi deja tratament pentru astm, testarea spirometrica poate fi utilizata pentru a verifica daca tratamentul ajuta functia plamanului la capacitate maxima.

 

Voi mai avea nevoie de inca o testare?

Spirometria testeaza foarte bine functia plamanului. Daca simptomele fluctueaza (cum e cazul astmului), s-ar putea sa fie nevoie sa repeti testul la date diferite, pentru a sti care este valoarea normala pentru tine. Daca suferi de o problema respiratorie, spirometria efectuata in mod regulat ajuta la monitorizarea afectiunii.

In concluzie, spirometria este o testare usoara, sigura si necostisitoare care ofera informatii valoroase despre functia plamanului si contribuie eficient la diagnosticul si monitorizarea afectiunilor plamanilor. Aceasta investigatie se poate face in spitalele sau clinicile specializate in bolile plamanilor sau in cabinetele individuale ale specialistilor pneumologi.

spirometru MIR Spirolab

Pentru o testare sigura nu uitati sa utilizati filtre pentru spirometrie cu forma anatomica (piesa bucala eliptica incorporata – foarte confortabila pentru pacient), care ofera o filtrare virala si bacteriana maxima – de 99,9999%, pe care le puteti gasi aici, avand o capacitate de filtrare de 100 de ori mai mare decat filtrele obisnuite – de 99,99%. Trebuie sa fie obligatoriu de unica folosinta si ambalate individual.

Daca doriti mai multe informatii sau consiliere, va asteptam sa ne contactati: https://gymed.ro/contact/.

Leave a comment