Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apneea in somn si terapia cu aparat CPAP

Ce este apneea in somn?

Apneea este o intrerupere (pauza) completa a respiratiei la nivelul nasului si a gurii cu durata mai mare de 10 secunde care apare in timpul somnului. Fluxul respirator este zero. Atunci cand apar mai mult de 10 episoade de apnee in decurs de o ora, apneea este considerata deja o boala si necesita o terapie CPAP specifica.

Acest fenomen mai este denumit si „sindrom de apnee in somn” (SAS).

Cum imi dau seama ca sufar de apnee in somn?

Cand apare in mod frecvent cel putin unul dintre simptomele urmatoare si nu exista cauze patologice:

  • Sforait puternic si intermitent
  • Oboseala excesiva si senzatie de somn in timpul zilei
  • Dureri de cap matinale
  • Lipsa de concentrare si pierderi de memorie
  • Transpiratie nocturna
  • Tendinta spre depresie
  • Enuresis nocturn.

Cum se diagnosticheaza apneea in somn?

Sindromul de apnee in somn poate fi diagnosticat cu ajutorul unui poligraf sau unui polisomnograf in centrele specializate (spitale sau clinici private), specialitatile medicale implicate fiind urmatoarele: pneumologie, ORL, cardiologie, medicina muncii, neurologie.

Numarul evenimentelor de apnee si hipopnee in intervalul de o ora determina indexul AHI. In functie de acest index se face o clasificare a SAS: usor, sever, moderat.

Investigatia presupune inregistrarea unor parametri fiziologici in timpul somnului si nu este o investigatie invaziva. Se fixeaza un numar de electrozi cu ajutorul carora se inregistreaza respiratia, cantitatea de oxigen din sange, pulsul, sforaitul, pozitia corpului, iar in cazul polisomnografului, se inregistreaza suplimentar electroencefalograma, electrooculograma, EKG-ul, electromiograma barbiei etc.

Pentru informatii suplimentare despre centrele specializate, va rugam sa ne contactati.

Exista categorii de risc?

  • Aproximativ 8-10% din populatie este predispusa la apneea in somn si, mai specific, 24% dintre barbati si 9% dintre femei cu varsta intre 30 si 65 de ani.

  • 85% dintre persoanele cu obezitate sufera de apnee in somn.

  • Dintre pacientii hipertensivi, intre 26 si 42% sufera de apneea in somn.

  • 50% dintre pacientii care au suferit un atact cerebral sufera de apneea in somn.

Cate tipuri de apnee exista?

apnee obstructiva: cauzata de obstructia cailor respiratorii superioare prin relaxarea musculaturii gatului; sunt prezente miscarile toracelui si abdomenului (efortul respirator), dar nu exista flux respirator apnee centrala: cauzata de lipsa efortului respirator (nu se primeste impuls nervos de la creier) apnee mixta: eveniment care debuteaza cu o apnee centrala si se termina cu o apnee obstructiva Daca fluxul respirator scade la o valoare mai mica de 50% din valoarea normala, acest eveniment cu o durata mai mare de 10 secunde si cu o scadere a saturatiei de oxigen in sange de minim 3% se numeste hipopnee. Cum se trateaza apneea in somn? Cel mai eficient tratament pentru apneea in somn de tip obstructiv moderata si severa este terapia CPAP (presiune pozitiva continua la nivelul cailor respiratorii). Aparatul CPAP se foloseste în timpul noptii pentru a administra aer printr-o masca nazala sau oronazala. Terapia permite aerului sa circule usor, pastrand caile respiratorii deschise si prevenind pauzele respiratorii. Oferim consiliere gratuita si terapie de somn personalizata, alaturi de o gamă largă de dispozitive CPAP, masti si accesorii de la branduri de top.

Care sunt consecintele daca nu ma tratez?

Sindromul de apnee in somn netratat conduce la aparitia unor complicatii deosebit de grave.

  • Persoanele care au peste 20 de episoade de apnee pe ora si nu se trateaza mor in 50% din cazuri in urmatorii 9 ani.

  • Riscul de atac cerebral creste din cauza oxigenarii inadecvate.

  • Apar complicatii cardiace in 33-72% din cazuri din cauza faptului ca inima „munceste” mai mult pentru a compensa lipsa oxigenarii.

  • Riscul de accidente creste din cauza senzatiei de somn care apare in timp ce aceste persoane conduc masina.

Alte complicatii care pot aparea sunt:

– hipertensiune arteriala (HTA) rezistenta la tratament
– afectiuni cardiace, infarct miocardic
– probleme de potenta
– probleme de concentrare
– scaderea calitatii vietii.

Asadar, te confrunti cu nopti neodihnitoare, partenerul / partenera se plange de sforaitul tau puternic sau e speriat / speriata de pauzele de respiratie, manifesti somnolenta in timpul activitatilor de peste zi? Atunci e timpul sa consulti un medic specialist si sa incepi cat mai rapid o terapie specifica. Ne poti contacta la telefon si iti vom oferi consiliere gratuita, pentru a sti ce ai de facut atat pentru investigatii si disgnostic cat si pentru terapie.

Leave a comment