Ce face un umidificator CPAP?
Daca utilizati un dispozitiv CPAP, cel mai probabil veti descoperi ca fluxul de presiune a aerului va face sa va treziti cu gura, nasul sau gatul uscate. Folosirea unui umidificator ar trebui sa rezolve imediat aceasta problema. Astfel, adaugarea de umiditate in aerul furnizat de aparatul CPAP va ajuta sa evitati uscarea cailor respiratorii pe tot parcursul noptii. Totodata, daca considerati ca aerul din CPAP este rece si inconfortabil, un umidificator adauga caldura aerului umed, iar acest lucru ar trebui sa faca terapia mai confortabila.
Va intrebati probabil in ce fel imbunatateste umidificatorul terapia CPAP. Acesta adauga practic terapiei umiditate si caldura, pentru a nu va mai trezi cu gura, nasul sau gatul uscate.
De ce ma trezesc cu gura uscata?
S-ar putea sa va fie greu sa continuati terapia cu dispozitivul CPAP atunci cand vi se pare inconfortabil si va treziti cu gura uscata. Potrivit Fundatiei pentru Cancerul Oral, 30% din toate cariile de la adultii varstnici sunt cauzate de gura uscata.
Asadar, cum se face ca dipozitivul CPAP usuca gura?
- Respiratia pe gura – exista doua tipuri de masti CPAP, masti nazale (care acopera doar nasul) si masti faciale / integrale (care acopera nasul si gura). Cei care folosesc o masca nazala si deschid gura in timpul noptii se pot trezi cu gura uscata;
- Pierderi de aer la masca – un alt motiv pentru care ai putea suferi de o gura uscata este atunci cand masca ta nu este aleasa corect. Daca masca este prea mare sau prea mica, apar pierderi de aer la masca. Pierderile de aer pot usca gura sau caile nazale. Daca utilizati un umidificator si suferiti de uscaciunea gurii, acest lucru ar putea fi din cauza ca prin masca se pierde aer sau presiunea este incorect setata. Aerul uscat din camera poate trece prin masca, in timp ce aerul cald iese;
- Scaderea fluxului de saliva – fluxul de saliva poate fi redus prin presiunea ridicata a unui dispozitiv CPAP. Saliva va mentine de obicei gura umeda. Fara aceasta, veti avea gura uscata.
Exista si alte motive pentru care ati putea suferi de gura uscata, care nu au legatura cu terapia CPAP. Este util sa le excludeti inainte de a face orice modificare a terapiei CPAP:
- Medicamente – diferitele medicamente pot provoca in mod obisnuit o gura uscata – de exemplu, antidepresive, sedative și decongestionante (daca luati medicamente, ar trebui sa verificati daca gura uscata este un efect secundar);
- Deshidratare – aceasta se formeaza atunci cand nu exista suficient lichid in organism. Varsta poate afecta dezvoltarea deshidratarii, deoarece senzatia de sete poate scadea odata cu varsta.
Metode de a preveni uscarea gurii sau a cailor nazale
Din fericire, exista modalitati de a stopa senzatia de gura uscata. Peste 40% dintre utilizatorii de CPAP se confrunta cu acest efect secundar, dar avem solutia pentru a scapa de el.
- Foloseste un umidificator CPAP
Aerul rece si uscat furnizat de dispozitivul CPAP poate provoca uscaciunea gurii si buze crapate. Cand respiri fara CPAP, nasul functioneaza ca un umidificator natural, folosind temperatura corpului pentru a incalzi aerul inhalat. Aerul pe care il furnizeaza dispozitivul CPAP ajunge in caile respiratorii superioare inainte de a avea timp sa il incalziti in mod natural. Un umidificator CPAP functioneaza prin incalzirea aerului pe care il respirati din CPAP, eliminand riscul de uscaciune a gurii.
- Hidrateaza-te !
Desi deshidratarea poate sa nu fie cauza uscaciunii gurii, aceasta o poate agrava. Ar trebui sa va propuneti sa beti 8 pahare de apa pe zi. Hidratarea ajuta la prevenirea racelilor, a congestiei si a durerii in gat.
- Utilizeaza un umidificator incalzit
Daca utilizati deja un umidificator la dispozitivul CPAP, adaugarea de tuburi încălzite va aduce beneficii terapiei dumneavoastră CPAP. Tubul incalzit previne aparitia condensului in masca. Acesta este momentul in care aerul cald facut de umidificatorul tau se racește si provoaca condens – nu toti utilizatorii de CPAP se confrunta cu acest lucru.
Folosirea tubului incalzit va asigura ca beneficiati pe deplin de aer umidificat – deoarece impiedica procesul de racire de la aparatul CPAP, prin tub si in masca.
Ar trebui sa folosesc apa distilata la umidificatorul CPAP?
De ce ar trebui sa folosesc apa distilata la umidificatorul CPAP? Producatorii de aparate CPAP recomanda folosirea apei distilate pentru ca este mai pura si previne contaminarea. Utilizarea apei distilate va asigura ca respirati aer sanatos si proaspat pe tot parcursul noptii. Apa de la robinet nu este cea mai recomandata pentru umidificator deoarece poate contine urme de microbi si poluanti, care nu sunt sanatosi pentru respiratie.
Apa de la robinet poate lasa depozite minerale albe dure in camera prin fenomenul evaporarii, ceea ce poate duce la cresterea mucegaiului. Utilizarea apei de la robinet va reduce calitatea aerului si va scurta durata de viata a umidificatorului.
Iata mai jos cateva beneficii ale utilizarii apei distilate in umidificatorul CPAP:
- Creeaza o presiune optima a aerului;
- 99,9% purificat;
- Elimina si reduce acumularea de minerale;
- Nu contine minerale, microbi sau contaminanti chimici.
Daca apa distilata nu iti este usor accesibila, atunci poti opta pentru apa purificata sau apa de la robinet fiarta si racita, dar incearca sa revii la folosirea apei distilate cat de curand posibil. Apa distilata este purificata, ceea ce inseamna ca are o durata de valabilitate lunga – puteti citi acest lucru pe sticla. O puteti depozita intr-un loc intunecos si racoros (ferit de lumina soarelui). Daca depozitati corect apa distilata, aceasta poate tine pana la doi ani! Odată ce sticla a fost deschisa, ar fi bine sa o puneti la frigider. Puteti achizitiona apa distilata pentru umidificatorul CPAP de la farmacii, benzinarii sau supermarket.
Utilizarea umidificatorului CPAP pe timp de vara
In general, majoritatea utilizatorilor de CPAP nu au nevoie de un umidificator in timpul verii, deoarece aerul este mult mai cald decat iarna. Oricat de ilogic ar suna, corpul tau are nevoie de apa atunci cand respiri. O persoana obisnuita pierde intre 0,5 si 1 litru de apa pe zi doar prin respiratie. Plamanii tai trebuie sa fie umeziti in mod continuu atunci cand respiri, in timp ce iei oxigenul de care ai nevoie si elimini dioxidul de carbon de care nu ai nevoie. In medie, aerul contine aproximativ 5% vapori de apa.
Iata cateva cazuri in care poate fi necesar un umidificator CPAP in timpul verii:
- Daca simti ca afara este mai rece decat inauntru. Umiditatea scazuta poate face, de asemenea, sa para mult mai rece decat este de fapt, ceea ce indică faptul ca va trebui sa utilizezi umidificatorul;
- Daca utilizezi AC (aer conditionat) in casa, atunci AC face aerul din dormitor mai rece si mai uscat. Prin urmare, un umidificator in acest caz ar creste confortul;
- Poate corpul tau are nevoie de mai multa umiditate. Nevoile si organismele noastre ca utilizatori de CPAP pot fi foarte diferite;
- Respiratia pe gura sau pierderea de aer prin masca ar putea fi problema. Evacuarea aerului consuma multa umiditate, care, la randul sau, va cauza mai multe probleme;
In cele din urma, ai putea fi afectat de alergii sezoniere si in acest caz ai nevoie de umidificare pentru a elimina congestia. Mastile de fata CPAP integrale va pot ajuta.
Posibile probleme cu aerul de la umidificatorul CPAP
Un posibil dezavantaj al aerului umidificat este acumularea de condens in tuburi si masca. Condensul poate duce la un zgomot de gargara sau un disconfort general, mai frecvent in lunile de iarna. Este probabil sa se intample deoarece tubul si masca CPAP vor fi la temperatura camerei (20–22°C), provocand racirea si condensarea aerului mai cald de la aparatul CPAP. Apare astfel efectul „rainout”, adica stropirea brusca ce ajunge pe fata din cauza colectarii condensului in tubul CPAP.
Există modalitati de a contracara acumularea condensului. Poti opta pentru utilizarea unui furtun CPAP incalzit universal. Acesta face ca diferenta de temperatura din interiorul tubului sa fie neglijabila, prevenind condensul, iar aerul va ajunge la tine la temperatura corecta.
Cat de des ar trebui sa-mi curat umidificatorul CPAP?
Curatarea echipamentului CPAP este foarte importanta pentru a optimiza beneficiile terapiei. Ar trebui sa va curatati umidificatorul zilnic pentru a evita formarea oricaror depuneri.
Trebuie sa schimb zilnic apa din CPAP?
Daca va treziti si descoperiti ca nu ati folosit toata apa din umidificator cu o seara inainte, nu o reutilizati. Ar trebui sa goliti apa neutilizata din rezervor si sa adaugati apa noua in noaptea urmatoare.
Cum ar trebui sa curat umidificatorul?
Iata cateva sfaturi si trucuri pentru curatarea umidificatorului CPAP:
Pentru a va asigura ca umidificatorul va fi functional cat mai mult timp posibil il puteti spala zilnic cu apa calda si detergent usor. O data pe luna, ar trebui sa va examinati cu atentie umidificatorul. Ar trebui sa verificati daca este curat sau a acumulat depozite minerale albe dure sau mucegai.
Puteti dezinfecta umidificatorul prin inmuierea acestuia intr-o solutie de otet si apa. 1/5 din solutie ar trebui sa fie otet, iar restul apa. Va rugam sa-l lasati sa se inmoaie in solutie timp de pana la 90 de minute, apoi clatiti-l bine cu apa si lasati-l sa se usuce. Asigurati-va ca, atunci cand il lasati sa se usuce, este departe de lumina directa a soarelui.
Evitati curatarea umidificatorului CPAP cu orice substante care ar fi daunatoare pentru respiratie. Acestea includ – inalbitor, clor, alcool – sau orice alte substante potential daunatoare. Consultati intotdeauna ghidul de curatare al producatorului umidificatorului.
In cazul in care nu puteti curata aceste depozite, ar trebui sa luati in considerare achizitionarea unui nou vas umidificator CPAP. Acestea pot fi achizitionate de obicei separat si pot fi specifice aparatului (compatibile doar cu un anumit aparat CPAP).
Daca doriti mai multe informatii sau consiliere, va asteptam sa ne contactati aici.