Un concentrator de oxigen este un dispozitiv medical utilizat de persoanele cu insuficiente respiratorii temporare sau de lunga durata. Atunci cand saturatia de oxigen din sange este mai mica decat cea normala este necesar un aparat de oxigen pentru a suplimenta oxigenul care lipseste.
Principiul de functionare este simplu: concentratorul de oxigen preia aerul din incapere, il filtreaza separand oxigenul de azot si furnizeaza apoi pacientului oxigen concentrat, prin intermediul unei masti sau canule nazale. Concentratorul de oxigen este practic o „mini fabrica” de oxigen.
Aparat de oxigen versus butelie de oxigen
Aparatul concentrator de oxigen este solutia cea mai potrivita pentru oxigenoterapia la domiciliu, pentru ca oxigenul produs nu se epuizeaza si nu necesita reumplere. Este necesara doar conectarea la sursa de curent electric.
In plus, concentratorul de oxigen este o solutie sigura in comparatie cu butelia sau tubul de oxigen, care prezinta un risc ridicat de incendiu sau explozie.
Concentratoarele de oxigen ofera astfel o sursa de oxigen rentabila , inepuizabila si sigura.
Ce afectiuni necesita oxigenoterapie la domiciliu?
Pacientii care sufera de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC), fibroze pulmonare sau cancer pulmonar prezinta insuficienta respiratorie cronica, obosesc si au senzatie de sufocare la eforturi foarte mici, avand o capacitate respiratorie foarte scazuta. Pentru acestia inchirierea unui concentrator de oxigen pentru acasa este solutia optima. Pentru o utilizare pe termen lung, spre exemplu in cazul BPOC, este recomandata achizitia unui aparat de oxigen.
Totodata, in cazul persoanelor infectate cu COVID-19, daca valoarea saturatiei de oxigen in sange scade sub 92%, trebuie luata in calcul utilizarea unui aparat de oxigen pentru o terapie de suport.
Care este saturatia de oxigen normala?
O saturatie in oxigen normala trebuie sa aiba o valoare de peste 95%. Pentru pacienti cu anumite afectiuni pulmonare cronice, cum ar fi BPOC, putem considera o valoare buna cea de peste 92%.
In cazul persoanelor infectate cu COVID-19, daca valoarea saturatiei de oxigen in sange scade sub 92%, trebuie avuta in vedere utilizarea unui aparat de oxigen.
Ce puritate are oxigenul furnizat de concentrator?
Oxigenul medical produs de acest tip de aparat are o puritate intre 95% si 98%.
Ce debit aleg: 5 litri sau 10 litri?
Cele mai utilizate debite in oxigenoterapia la domiciliu sunt intre 1 si 5 l pe minut, in functie de recomandarea medicului si de starea de sanatate a pacientului. Un concentrator de oxigen poate livra in mod continuu oxigen, la debite între 1 si 5 litri pe minut, debitul fiind reglabil. In cazuri mai rare, cand saturatia de oxigen este scazuta, iar pacientul nu este tratat in spital, pot fi utilizate la domiciliu si aparate de oxigen cu debit de 10 l.
Aparatul concentrator de oxigen suplimentează oxigenul în cazul afecțiunilor respiratorii mentionate mai sus, dar nu poate asigura oxigenoterapia necesara in conditii grave, care necesita asistare intraspitaliceasca, eventual cu ventilare mecanica.
De ce este indicat un borcan umidificator in oxigenoterapie?
Terapia cu oxigen usuca in mod normal caile respiratorii. De aceea, este recomandata folosirea unui borcan umidificator (barbotor) pentru a asigura o umiditate suplimentara în tratamentul cu oxigen.
Daca nu se utilizeaza acest umidificator, suprafata mucoasei nazale se usuca si pacientul simte un disconfort, care se poate transforma ulterior in semne precum:
- Uscaciune, sangerare și congestie nazala
- Uscaciune a gatului
- Iritare si mancarime
Cum se foloseste umidificatorul: se desurubeaza capacul si se adauga apa pana la marcajul de nivel maxim de pe partea laterala a borcanului. Se recomandă utilizarea de apa distilata sau demineralizata. Asezati la loc capacul si asigurati-va ca acesta este strans bine, la mana. Cuplati borcanul umidificator la concentratorul de oxigen. Asigurati intretinerea borcanului potrivit instructiunilor furnizorului de oxigen.