Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce aparat sa folosesti pentru masurarea saturatiei de oxigen?

Pulsoximetru - saturometru de deget A320 Gymed Oxigen

 

Pandemia Covid 19 a adus mai mult in atentia noastra un indicator putin cunoscut pana acum – saturatia de oxigen din sange. Ce este, cum poate fi monitorizata la domiciliu si mai ales de ce este important sa o cunoastem – va explicam in articolul nostru. Totodata, va intrebati probabil daca masurarea ei poate fi facuta cu orice tip de dispozitiv, fie el omologat ori nu, sau doar cu telefonul mobil sau ceasul inteligent.    


Ce este saturatia de oxigen (SpO2)?

Mai intai sa vedem ce este saturatia de oxigen sau SpO2. Aceasta este masurata prin examinarea hemoglobinei, adica pigmentul purtator de oxigen al celulelor rosii ale sangelui, ce serveste la transportul oxigenului catre tesuturi. Saturatia de oxigen indica procentul de hemoglobina totala care transporta oxigen catre organismul tau. Este cel mai important indicator in afectiunile pulmonare sau vasculare.

Semnele unei saturatii scazute de oxigen

Corpul tau are nevoie de o concentratie de oxigen la un anumit nivel. Daca aceasta este prea mica, corpul tau nu va mai functiona la fel de eficient si vei resimti acest lucru. Atunci cand concentratia este prea mica, corpul va intra intr-o stare numita hipoxemie. Hipoxemia inseamna un nivel scazut de oxigen in sange. La scurt timp se poate transforma in hipoxie, adica un nivel scazut de oxigen la nivelul tesuturilor si organelor.

Primele semne ale hipoxiei sunt respiratie grea, cresterea frecventei respiratorii, dureri de cap sau ameteli. Daca vei ignora aceste simptome, poti ajunge la cianoza, adica extremitatile vor capata o culoare albastra. Daca nu iei nicio masura, alte semne pot aparea rapid, precum iritabilitate, confuzie, senzatie de greata si chiar pierderea cunostintei. Daca nu se intervine urgent nici in aceasta situatie, respiratia si functionarea inimii pot inceta.

Cum poti masura si urmari nivelul oxigenului din sange?

Pentru a nu ajunge in starea expusa mai sus, trebuie sa iei masuri de la primele semne. Daca nu ai in casa un dispozitiv pentru masurarea saturatiei, ar fi bine sa te gandesti la achizitionarea unuia. Il vei gasi cu denumirea de pulsoximetru sau saturometru si cel mai indicat este sa il achizitionezi din magazinele care comercializeaza dispozitive medicale sau farmacii. Aici cu siguranta vei gasi aparate omologate si certificate. Majoritatea au dimensiuni foarte mici si sunt pentru deget.

Cum functioneaza un pulsoximetru si ce masoara?

In timpul unei citiri a oximetriei pulsului, unde mici de lumina rosie si infrarosie trec prin sangele din deget, masurand cantitatea de oxigen. Acest lucru se face prin masurarea schimbarilor de absorbtie a luminii in sangele oxigenat sau dezoxigenat.

Procedeul nu este dureros, iar pulsoximetrul va arata astfel care este nivelul saturatiei de oxigen, dar si ritmul cardiac. Un pulsoximetru profesional masoara de asemenea indicele de perfuzie (PI%) si afiseaza si unda pulsului. Un astfel de aparat este prezentat in imaginea alaturata, pe care il puteti comanda aici.

 

Pulsoximetru versus telefon / ceas inteligent  

Atentie la dispozitivele promovate pe diverse site-uri online sau in magazine generaliste care nu au nicio legatura cu profilul medical. In pandemie, am putut observa cu totii cum inclusiv la chioscurile de ziare puteai achizitiona pulsoximetre. Nu este recomandat, deoarece in spatele pretului atractiv se ascund neajunsuri precum: lipsa omologarii tehnice, a certificatelor de conformitate, ceea ce se traduce prin valori inexacte ale masuratorilor. De aceea, este important sa te asiguri ca este foarte bine calibrat. De regula, marja de eroare nu trebuie sa fie mai mare 3% in minus sau plus, indiferent ca ne referim la puls sau saturatia oxigenului in sange.

Te intrebi probabil si daca este de ajuns sa masori saturatia de oxigen cu un telefon mobil sau cu un ceas inteligent. Este adevarat ca senzorii acestora au evoluat foarte mult, insa masuratorile nu pot fi mai acurate decat ale celor date de un saturometru / pulsoximetru profesional.

Care sunt valorile normale ale saturatiei?

Aceasta se masoara in repaus. Atunci cand faci efort este normal sa scada, organismul folosind mai mult oxigen decat in repaus.

  • Nivelul optim al saturatiei de oxigen din sange este intre 95% si 98%, rar ajunge la 100%;
  • O valoare cuprinsa intre 90% si 95% este de urmarit, iar daca valoarea scade sub 90% este cazul sa discuti cu un medic;
  • La valori sub 80%, creierul si inima pot fi afectate.

 

Saturatia de oxigen in infectia cu Coronavirus

Asa cum spuneam mai sus, nivelul normal de oxigen din sange este intre 95-100%, in timp ce la persoanele infectate cu coronavirus aceasta valoare poate sa scada dramatic. O simpla masurare cu pulsoximetrul de deget iti poate semnala o infectie la plamani inainte ca aceasta sa degenereze si sa iti puna viata in pericol.

 

Saturatia de oxigen pentru exploratori 

Saturatia de oxigen este un indicator foarte important si pentru exploratori. Pe masura ce altitudinea creste, concentratia oxigenului din aer devine din ce in ce mai mică. Daca la nivelul marii avem o concentratie de 21% a oxigenului, la 8.848m (vârful Everest) concentratia este de sub 7%. Nivelul oxigenului din sange te ajuta sa stii atunci cand esti aclimatizat sau atunci cand trebuie sa cobori rapid.

Saturometru Aeon A320

 

In concluzie, saturatia de oxigen este un indicator care iti poate salva viata. De aceea, este important sa ai la indemana un pulsoximetru / saturometru oricand simti ca ai probleme de respiratie.

Leave a comment