Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TOP 10 intrebari despre oxigenoterapia la domiciliu

1. La ce saturatie de oxigen am nevoie de un concentrator de oxigen?

O saturatie in oxigen normala trebuie sa aiba o valoare de peste 95%. Pentru pacienti cu anumite afectiuni pulmonare cronice, cum ar fi BPOC, putem considera o valoare buna cea de peste 92%.

In cazul persoanelor infectate cu COVID-19, daca valoarea saturatiei de oxigen in sange scade sub 92%, trebuie avuta in vedere utilizarea unui aparat de oxigen.

2. De ce sa folosesc concentrator de oxigen si nu butelie sau tub?

Concentratorul de oxigen este solutia cea mai sigura pentru oxigenoterapia la domiciliu, deoarece aparatul nu inmagazineaza oxigen atat timp cat nu este in priza. Aparatul produce oxigen atunci cand este conectat la sursa de curent. Utilizarea buteliei sau tubului de oxigen in schimb poate fi mai riscanta deoarece aceasta inmagazineaza oxigen si atunci cand nu este utilizata si prezenta un risc ridicat de incendiu sau explozie..

3. In cat timp se consuma oxigenul din concentrator?

In acest caz, oxigenul nu se epuizeaza, iar aparatul de oxigen nu trebuie reincarcat precum o butelie sau tub de oxigen. Concentratorul produce oxigen din momentul in care este conectat la sursa de curent si pana cand este deconectat.

4. Cate ore pe zi pot folosi un concentrator de oxigen?

Recomandarea producatorilor de aparate de oxigen este ca acestea din urma sa fie folosite maximum 18 ore pe zi. De aceea, aparatul ar trebui folosit cu intermitente. De exemplu, la 3-4 ore de utilizare se recomanda o pauza de aproximativ o ora.

Folosirea intermitenta a aparatului este benefica si pentru pacienti, deoarece nu devin total dependenti de concentratorul de oxigen si, in timp, isi pot recapata capacitatea pulmonara.

Desigur, programul de utilizare va fi stabilit in functie de starea de sanatate a pacientului si de recomandarea medicului.

5. Ce e mai bine sa folosesc: masca sau canula?

Atat canula cat si masca sunt accesorii absolut necesare in oxigenoterapie. Canula este utilizata mai frecvent, deoarece este mai bine tolerata de catre pacienti. Masca de oxigen este insa mai eficienta, deoarece mentine o cantitate mai mare de oxigen in cavitatea mastii, ceea ce ajuta pacientul sa ajunga mai rapid la o saturatie de oxigen satisfacatoare.

6. La ce ma ajuta borcanul umidificator?

Terapia cu oxigen usuca in mod normal caile respiratorii. De aceea, este recomandata folosirea unui borcan umidificator (barbotor) pentru a asigura o umiditate suplimentara în tratamentul cu oxigen.

Daca nu se utilizeaza acest umidificator, suprafata mucoasei nazale se usuca si pacientul simte un disconfort, care se poate transforma ulterior in semne precum: uscaciune, sangerare și congestie nazala; uscaciune a gatului; iritare si mancarime.

7. Cum aleg debitul la care sa functioneze aparatul?

Cele mai utilizate debite in oxigenoterapia la domiciliu sunt intre 1 si 5 l pe minut, in functie de recomandarea medicului si de starea de sanatate a pacientului. Un concentrator de oxigen poate livra oxigen la debite între 1 si 5 litri pe minut, acesta fiind reglabil. In cazuri mai rare, cand saturatia de oxigen este scazuta, iar pacientul nu este tratat in spital, pot fi utilizate la domiciliu si aparate de oxigen cu debit de 10 l.

8. Cum e mai avantajos: sa inchiriez sau sa cumpar un aparat de oxigen?

In analiza preliminara acestei decizii, este nevoie sa luati in calcul urmatorii factori: care este afectiunea pacientului si starea lui de sanatate, pentru cat timp este recomandata folosirea aparatului si desigur situatia materiala a pacientului. Pentru o utilizare de lunga durata – peste 3 luni – este recomandata cumpararea unui aparat de oxigen. Investitia se poate amortiza in maximum 12 luni.

9. Cat curent consuma un concentrator de oxigen?

In functie de debit, un concentrator de oxigen poate consuma aproximativ 300 w, in cazul aparatului de 5 litri, si aproximativ 500 w, in cazul aparatului cu debit de 10 litri.

10. Care sunt beneficiile oxigenoterapiei la domiciliu?

Oxigenoterapia de lunga durata se adreseaza pacientilor cu boala pulmonara cronica obstructiva si s-a dovedit a avea urmatoarele beneficii:

– creste calitatea vietii
– creste durata de supravietuire
– imbunatateste rezistenta la efort
– are impact benefic asupra statusului mintal
– are impact benefic asupra hipertensiunii pulmonare.

Leave a comment